Fer | Tribuna
La llibertat de poder votar per decidir el propi futur
Josep Oriol i Jorba/Editorial>>La manifestació multitudinària d’aquest 11 de setembre, conduïda a través la Via catalana 2014, només pot ser entesa com un gran clam de dignitat d’una part molt important de la societat de Catalunya demanant, de manera plebiscitària, poder votar en una consulta sobre quin volem que sigui el futur de la nació.
L’aclaparadora mobilització impulsada per l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) i Òmnium Cultural i representada al carrer en forma de V, també ha de ser entesa com una demostració de força de la voluntat d’una gran majoria de catalanes i catalans il·lusionats i esperançats en un procés que no te marxa enrere. Una força i un coratge que empeny als grups polítics ‘pro consulta’ a continuar l’itinerari iniciat.
La recta cap al 9 de novembre demostra que tots els intents d’esborrar Catalunya del mapa al llarg dels anys no han fructificat
La recta cap al 9 de novembre, data en la qual volem poder votar, atenent, per una banda, el procés polític en marxa; i per l’altra, la massiva participació ciutadana a la gran V -que connectava les dues principals avingudes de Barcelona: Diagonal i Gran Via amb el seu vèrtex a les Glòries, commemorant alhora el Tricentenari dels tràgics fets de 1714-, demostra, entre d’altres coses, però sobretot i de manera molt clara, que tots els intents d’esborrar Catalunya del mapa al llarg dels anys no han fructificat. També que la nació catalana, que està més viva que mai, desprèn amb fervor una manera de ser i d’entendre la realitat, malgrat que alguns, amb obsessiva persistència, vulguin negar-la.
Persones de totes les edats i procedències, parlant en català i en castellà i en altres idiomes nadius de gent que conforma el nostre país, han demostrat en aquesta passada Diada Nacional, de manera pacífica i democràtica, que el poble té dret a decidir i a canviar el marc conjuntural i polític quan considera que l’àmbit en el qual es troba no dóna resposta als seus anhels i necessitats.
A l’altra costat, és a dir, al marge oposat a la Via, el govern d’Espanya s’enroca en l’empara del marc jurídic i legal i anuncia que recorrerà la Llei de consultes quan aquesta ni tan sols ha estat aprovada, en el que sembla un recorregut que no tindrà ni una sola oportunitat de ser viable.
En aquest sentit i des d’una perspectiva de defensa de la identitat catalana, cal tot el nostre esforç per intentar aturar els que no volen que es desenvolupi el procés engegat: el poder polític central i els mitjans de comunicació afins, així com centrar-nos en els nostres legítims i naturals propòsits.
Per què tanta por a preguntar en una consulta, a priori no vinculant, el que pensa la població? El referèndum d’Escòcia, a punt de celebrar-se aquests dies, pot propiciar el millor moment de trobar la manera per poder fer legalment una consulta en la qual es veiés clarament què pensa la societat catalana. Volem saber i la millor manera, sens dubte, és preguntar-ho!
‘Respostes’ va néixer amb la idea de donar espai a les idees des de la llibertat i el pluralisme. Des d’aquest vessant ens sumem a la voluntat d’una gran majoria que reclama el dret a poder votar
‘Respostes’ és una revista digital i una plataforma cultural que va néixer amb la idea de donar espai a les idees des de la llibertat i el pluralisme. I des d’aquest vessant ens sumem a la voluntat d’una gran majoria que reclama el dret a poder votar per decidir quin volem que sigui el nostre futur i el dels nostres fills. La societat civil ho demana i els polítics han de fer tot els possibles per donar sortida a aquesta sol·licitud.
Volem opinar i saber quina és l’opinió de la ciutadania en un tema tan transcendental com el propi futur, escoltant totes les veus i tots els plantejaments possibles. Tanmateix, deixant de banda les causes de perquè s’ha arribat a aquest punt i posant al marge els possibles models polítics de canvi. La reivindicació és diàfana i més clara que mai: Volem votar! I ‘Respostes’ s’afegeix a aquest clam.
Josep Oriol i Jorba és director de ‘Respostes’.