Casals catalans | Entrevista

Casals catalans del món: Centre Català de Luxemburg

Junta Casal Català de Luxemburg.

Junta Casal Català de Luxemburg.

Helena Jorba Rehues>>La comunitat catalana a Luxemburg i zones veïnes de França, Alemanya i Bèlgica la formen unes 700 persones. El Centre Català de Luxemburg, fundat l’any 1987, té actualment 205 socis i la Junta Directiva està formada per 14 persones, una d’elles és el vocal Antoni Montserrat amb qui hem parlat en aquesta entrevista. El president és Jordi Gairín.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Calçotada CCLuxemburg.

Quin tipus d’activitats organitzen?

Per una banda, les nostres activitats estan dedicades a la projecció exterior de la cultura catalana mitjançant conferències, concerts, i activitats relacionades amb la cultura popular catalana. També fem cicles de cinema i cursos de llengua catalana per a adults i infants. D’altra banda, organitzem accions per afavorir la integració dels catalans en la societat luxemburguesa. Aquestes activitats van des de donar suport als que acaben d’arribar, assessorant-los i orientant-los, fins a accions que promouen el treball conjunt amb institucions luxemburgueses en la promoció cultural, econòmica o acadèmica de Catalunya.

Som una entitat molt activa dins les estructures de coordinació del moviment associatiu dels estrangers a Luxemburg

Presenten alguna singularitat respecte altres casals catalans?

La nostra singularitat principal és la promoció de forma activa de la nostra col·laboració amb els moviments en favor dels drets dels estrangers a Luxemburg. Som una entitat molt activa dins les estructures de coordinació del moviment associatiu dels estrangers a Luxemburg. Un altre tret diferencial és que hem donat suport a la col·laboració dels casals catalans d’arreu del món; som una de les entitats fundadores de la FIEC (Federació Internacional d’Entitats Catalanes).

Quina participació i implicació tenen els socis? Què consideren que té més èxit?

La participació dels socis i no socis en les activitats és prou satisfactòria. Les activitats de més èxit són les vinculades als festivals de cinema i a les expressions de cultura popular catalana, les havaneres, el tió, les calçotades…

Com és el vincle entre els socis?

Podríem dir que les activitats del nostre centre permeten que qui ho desitgi, pugui establir vincles sòlids d’amistat amb altres persones procedents del mateix país.

El suport econòmic ha disminuït de manera dràstica en els darrers quatre anys pel conjunt de comunitats catalanes de l’exterior

Com és la relació amb la Generalitat de Catalunya?

El Govern de Catalunya té línies pressupostàries específiques de suport a les comunitats catalanes de l’exterior que utilitzem de manera integral. Considerem també molt important aprofitar totes les facilitats que ens puguin oferir altres administracions tant luxemburgueses com espanyoles.

Quina valoració en fan del suport que reben per part la Generalitat?

Des del punt de vista pressupostari el suport econòmic ha disminuït de manera dràstica en els darrers quatre anys (en més d’un 60%) pel conjunt de comunitats catalanes de l’exterior. Per altra banda, el suport polític en altres punts importants (dret de vot des de l’exterior, suport a la nova emigració…) ha estat gairebé inexistent, i si s’ha pogut tirar endavant ha estat per l’acció de les mateixes comunitats catalanes de l’exterior a través de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes. També cal esmentar que les Trobades Mundials de comunitats catalanes (que constituïen un gran moment d’intercanvi d’experiències) han deixat de celebrar-se des de 2008.

Com viuen el procés polític i social de Catalunya des de fora?

Entenem que la comunitat catalana a Luxemburg té una sensibilitat similar a la dels catalans residents a Catalunya, i per això creiem que el Centre ha de mantenir-se com a una entitat oberta a totes les sensibilitats i que hem de facilitar al màxim informació i debat. Volem ressaltar que el Casal veu amb molt bons ulls que s’hagi creat l’Assemblea Nacional Catalana a Luxemburg, ja que ha propiciat un canal d’expressió i d’acció (cadena humana, V…) a tots aquells que donen suport actiu al procés a Catalunya.

El Casal veu amb bons ulls que s’hagi creat l’Assemblea Nacional Catalana a Luxemburg, ja que ha propiciat un canal d’expressió i d’acció a tots aquells que donen suport actiu al procés a Catalunya

Hi ha curiositat o interès per part de ciutadans que no són catalans? 

La curiositat sobre el procés existeix i es fa més evident quan es produeixen fets importants a Catalunya o Espanya. Tot i això, no és un tema d’atenció permanent.

Com definirien la tasca que fa el seu Casal ara mateix? Hi ha hagut algun canvi respecte als últims anys?

El canvi més important en l’activitat del Casal té a veure amb l’augment de l’emigració de catalans  a l’estranger a la recerca d’oportunitats laborals. Això ha fet que hi hagi moltes consultes, sol·licituds d’informació… i per tant que la composició de la comunitat catalana a Luxemburg estigui variant això com la naturalesa d’algunes activitats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to Top ↑