Cares conegudes | Viure
Entrevista a Carla Zaplana, autora de ‘Sucs verds’
“Poc a poc s’està despertant consciència de salut entre tots nosaltres i estic molt orgullosa de què la societat catalana sigui de les pioneres”
Albert Calls>>Sucs verds (Cossetània Edicions) és el primer llibre de Carla Zaplana. Ha estat tot un èxit editorial que ja va per la tercera edició i que ens acosta a una alimentació més sana ben a l’abast de la mà. Carla Zaplana és nutricionista, dietista i coach de salut. Des de fa uns quants anys, aquesta empordanesa viu als Estats Units, on té una consulta privada; a més a més, dirigeix tallers d’alimentació, de salut i benestar per a particulars i empreses, i col·labora en premsa nacional i internacional. També fa programes grupals online a través d’un grup privat de Facebook, on tal com ens explica, ofereix la fórmula ideal per aconseguir canviar la nostra alimentació per una altra de més sana, neta i saludable. En parlem en aquesta entrevista.
En el llibre explico com preparar els sucs d’una manera senzilla i hi presento una fórmula bàsica per compondre el propi suc sense haver de seguir una recepta fixa
Què entenem per ‘sucs verds’?
Els sucs verds són el suc fets a base de vegetals, sobretot vegetals de fulla verda (com els espinacs, la col kale, enciam, rúcula, dent de lleó…) i una petita quantitat de fruita.
Als Estats Units, on vostè viu i treballa, tenen molta repercussió els ‘sucs verds’. Per què… curiosament, en un país del qual la imatge que es veu des de fora sol ser el ‘fast food’ i la percepció que es menja molt malament?
Correcte, el que també me n’he adonat durant els meus anys de viure en el país americà, és que és un lloc d’extrems. Hi ha molt de tot i exagerat, així que la moda o la preocupació per la salut també té cabuda. I sobretot arrel de veure els beneficis d’aquest estil d’alimentació, això ha arribat a Hollywood i les estrelles i personalitats conegudes n’han estat fent ressò. A estats com Califòrnia, Colorado i altres ciutats importants d’arreu del país són molt activistes en una alimentació ecològica, slow-food i sostenible, i ofereixen una gran varietat de restaurants, cafeteries i supermercats saludables.
Quins tipus de ‘suc verds’ aplega en el seu llibre? N’hi ha un per a cada necessitat i ocasió?
El llibre aplega un recull de 30 receptes, cada una diferent amb algun benefici ressaltat, per augmentar els nivells de ferro, antienvelliment, antiinflamatori… No obstant tots ells ens aporten energia i ens ajuden a depurar el nostre cos aportant-nos sobretot hidratació i una gran quantitat de vitamines, minerals, enzims actius i antioxidants. Totes aquests substàncies són la clau per gaudir d’una salut de ferro.
Tothom pot fer-se els seus propis ‘sucs verds’?
En el llibre Sucs Verds explico fil per randa com preparar els sucs d’una manera molt senzilla i a més a més hi presento una fórmula bàsica per compondre el propi suc sense haver de seguir una recepta fixa. I sí, tothom pot preparar-se els seus propis sucs.
Quins estris de cuina són necessaris per fer-los?
A part d’un ganivet, i una fusta on poder tallar els vegetals, l’estri essencial per a la seva preparació és un extractor de sucs. La millor opció són els extractors de pressió en fred, ja que funcionen a molt poques revolucions i això fa que el suc no s’escalfi i es perdin part de vitamines i enzims. Per altra banda, tenim els extractors per centrifugació, els de tota la vida; sí, em refereixo als sorollosos i que en un tres i no res et fan el suc. Aquests pugen la temperatura del suc degut a les seves altes revolucions i no aprofiten tant els vegetals, descartant clarament una polpa humida.
Una altra opció per preparar-los es utilitzant una batedora o vas americà i tot seguit colar-los amb un “xino”. Aquesta opció és més laboriosa però sempre pot ser un recurs. En aquest cas, si no ho coléssim, tindríem un batut en comptes d’un suc.
Els sucs verds ens aporten energia i ens ajuden a depurar el nostre cos
Es pot improvisar en la realització dels ‘sucs verds’ que proposa? Hi ha incompatibilitats per a determinades persones o és aconsellable un seguiment mèdic en algun cas?
Sí que es pot improvisar, sobretot si es té una bona salut. En el cas de patir diabetis per exemple, es aconsellable no utilitzar fruites en la seva elaboració, o en petites quantitats i peces de fruita amb un contingut moderat de sucre, com ara llimona, aranja o poma verda àcida (varietat Granny). En casos de pedres al ronyó o patir alteracions renals, és desaconsellat prendre sucs que contenen vegetals rics en oxalats, com ara la remolatxa o els espinacs.
Quins són els principals beneficis que trobem per a la salut consumint ‘sucs verds’?
Primer de tot els sucs verds són una gran font d’hidratació pel seu contingut en aigua, però a més a més es tracta d’una aigua de qualitat ja que aquesta és alcalina pel seu elevat contingut en vitamines, minerals, enzims actius i antioxidants. Prendre aliments alcalins ens ajudarà a prevenir els mecanismes de regulació del pH de la sang, com ara la inflamació o descalcificació dels ossos.
Per altra banda els sucs verds és una manera molt fàcil i pràctica de prendre part de les vitamines i minerals que el nostre cos necessita diàriament. Aquests no han de ser en cap cas un substitut d’amanides ni consum de fruites i verdures senceres, sinó un més a més, una aportació extra de bona nutrició. Les vitamines, minerals i enzims actius són la clau per a un bon estat de salut, tenen un efecte antioxidant en el nostre organisme, és a dir s’encarreguen de combatre l’efecte dels radicals lliures (originats per la contaminació, toxines dels aliments i ambient i la pròpia metabolització dels nutrients) i que causen l’envelliment de les nostres cèl·lules. En definitiva, els sucs verds, ens aporten un efecte anti-aging.
Per altra banda generen un efecte depuratiu en el nostre cos, no només perquè el seu elevat contingut en micronutrients ajuda a activar el mecanisme natural de depuració del cos, sinó perquè el seu contingut en clorofil·la ens ajuda a netejar la sang. La clorofil·la té una estructura molecular molt similar a l’hemoglobina, la proteïna encarregada de transportar oxigen a través de la sang a totes les cèl·lules del nostre cos. Estudis han demostrat que un elevat consum de clorofil·la, augmenta l’oxigenació de la sang.
Els sucs verds també ens ajuden a regular el trànsit intestinal, tot i que la seva aportació de fibra és poca ja que la gran part es descarta, ens estimulen el moviment peristàltic.
I per últim, i el que més identifica la gent al començar a prendre aquest màgic elixir verd és l’increment dels nivells d’energia. Començant pel fet de què no requereixin digestió estalvia energia al nostre organisme, energia que es pot fer servir per la resta d’activitats diàries; i segon, el seu efecte oxigenant i l’aportació de sucres simples, vitamines i minerals que ens passen de manera pràcticament instantània a la sang és un xut de vitalitat innegable.
La meva recomanació és prendre el suc verd de bon matí com a substitut del cafè, doncs ens activarà de la mateixa manera a la vegada que ens mantindrà els nivell d’energia al llarg del dia d’una forma molt més estable.
Una alimentació variada i lliure de productes animals si que ens cobrirà les necessitats diàries.
Una alimentació més sana per viure millor i més anys passa necessàriament pels vegetals? Cal harmonitzar-los amb d’altres productes?
Sí, els vegetals són claus per mantenir l’equilibri de pH sanguini i per mantenir un organisme net. La seva funció principal podríem resumir que és fer de raspall, encarregat de netejar el nostre cos. Un cúmul de toxines en el cos és el que genera l’aparició de malalties, desequilibris metabòlics i deteriorament cel·lular. I tot i seguir una alimentació neta, la presencia de vegetals serà sempre necessària, doncs les toxines ens arriben també a través de l’ambient, l’aire, aigua i productes d’higiene personal i neteja. Sobretot farem èmfasi als vegetals de fulla verda, que són els que tenen un valor nutricional més alt, és a dir els que ens aporten més micronutrients.
Per seguir una alimentació neta, equilibrada i assegurar-nos que cobrim totes les necessitats nutricionals també haurem de incloure altres grups d’aliments en els nostres plats. Els greixos saludables, els àcids grassos essencials com l’Omega 6 i 3, són indispensables i els haurem de trobar en els aliments que consumim, com ara llavors, fruites seques, llegums, algues i peix (aquest últim si és que prenem productes d’origen animal). I per descomptat necessitarem hidrats de carboni per obtenir energia i aquests els trobarem en les fruites i cereals integrals. El tema de les proteïnes és tota una altra entrevista… però voldria dir que tots els grups d’aliments ens aporten proteïnes, així que una alimentació variada i lliure de productes animals si que ens cobrirà les necessitats diàries.
La societat catalana ha connectat amb el seu llibre. Creu que, en els darrers temps, la gent es preocupa cada cop més per la seva alimentació?
Oi tant! I cada cop ho farà més, perquè s’ha vist clar que la bona alimentació, menjar net, és medicina, és la solució i prevenció de totes les malalties que està patint la societat actual. Poc a poc s’està despertant consciència de salut entre tots nosaltres i estic molt orgullosa de què la societat catalana sigui de les pioneres. Amb tot el respecte del món vers la medicina occidental i els seus doctors, les persones cada vegada busquem més alternatives fora de la medicina convencional, cerquem teràpies alternatives que s’apropin més a les nostres necessitats reals, teràpies més naturals, individualitzades, menys agressives i que guareixen la verdadera arrel del problema. Cada cop més la gent s’està obrint a descobrir aquest nou món.
Els ‘sucs verds’ són igual de saludables per a totes les edats?
Els sucs verds són beneficiosos per a totes les edats. Segons l’edat però, el contingut de sucres, és a dir fruites i arrels dolces com la pastanaga i remolatxa, s’haurà de disminuir, doncs en edats més avançades la metabolització o ús del sucre és més lent.
A més de prendre ‘sucs verds’, què més recomanaria per tirar endavant una vida saludable en la societat tan tecnològica en la qual vivim?
Montenir-nos físicament actius, respirar fons, reorganitzar la nostra escala de valors, focalitzar-nos en el que realment és important en les nostres vides i viure el moment present sense pre-OCUPAR-NOS per fets que no estan a les nostres mans o que encara no han passat. Tenir més contacte humà, rebre i donar abraçades, i gaudir de la companyia dels qui més estimem. I sobretot, trobar moments per nosaltres mateixos, saber-nos escoltar i guiar-nos per la nostra intuïció.
Sona a una utopia, oi? Doncs és possible, és només qüestió de voler-ho i simplificar el nostre entorn. Com diu una cita americana “When there’s WILL, there’s a WAY”. (Quan hi ha la voluntat, hi ha la manera).
Fotos: Cedides.
Entrevista publicada a: www.laclaudigital.cat