Saber | Tribuna

Els robots, una amenaça?

Anna Lladó>>Els robots ja són a les redaccions. I s’encarreguen d’elaborar notícies d’àmbits com ara els resultats esportius i econòmics o el temps.

robot pressAl canal de televisió japonès NHK els robots escriuen notícies sobre terratrèmols, basant-se en la informació dels sismògrafs. Així, en qualsevol moment, si es produeix un sisme, i sense que cap persona n’estigui pendent, el web ofereix una notícia que detalla dades bàsiques com ara la intensitat o la localització del terratrèmol. El mateix fa Los Angeles Times, als Estats Units. A l’agència nord-americana Associated Press les màquines produeixen notícies curtes sobre els resultats trimestrals de les empreses gràcies a algoritmes. En tots els casos, la informació s’elabora en qüestió de segons.

Els robots són complementaris. Caldrà veure si això serà així el 2026, quan Narrative Science preveu que el 90% de les notícies seran generades per màquines.

Són exemples de com els mitjans de comunicació han substituït periodistes per robots. I sembla que és una tendència que anirà a l’alça. La pregunta és: És la intel·ligència artificial una amenaça per als llocs de treball? En alguns casos, potser sí. En d’altres els robots poden ser un bon complement per tractar informacions de caire més tècnic, mecànic.

human-vs-robot-09De moment, sabem que són precisos, fiables, ràpids i, a més, treballen 24 hores al dia. Ara bé, ni tenen capacitat d’anàlisi, ni són creatius, ni transmeten emocions. Per tant, de moment, són complementaris. Caldrà veure si això serà així el 2026, quan Narrative Science, una empresa que produeix textos a partir de dades, preveu que el 90% de les notícies seran generades per màquines, segons l’informe The Future of News, de la BBC.

Anna Lladó és Periodista annalladoferrer.wordpress.com

Article publicat a www.tribunamaresme.com

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to Top ↑