Viure | Entrevista

Entrevista a Isabel del Río, editora solidària i activista cultural

“Creativitat i cultura han de ser el motor de canvi d'una societat amb més col·laboració i menys competitivitat”

Albert Calls >> Isabel del Río (Barcelona, 1983) és escriptora i activista cultural. Fundadora i editora a l’editorial solidària sense ànim de lucre Otros Mundos, el seu projecte més recent és una antologia de relats dedicada al món oníric i publicada en castellà, ‘Sueños’ i en català, ‘Somnis’.

Otros Mundos, l’editorial que impulsa l’antologia ‘Somnis’ neix amb voluntat col·laborativa i solidària, què ens pot dir d’aquest model que promouen?

L’editorial Otros Mundos va néixer de forma espontània per la col·laboració entre artistes i lectors. Ens vam ficar en aquest embolic per ‘La Casa del Torreón II’. Els lectors volien aquest llibre  en paper i no hi havia fons per a això, així que es van oferir a abonar el llibre per poder pagar les despeses d’impremta (encara no estava de moda el crowfunding). La il·lustradora es va oferir al projecte i, amb els beneficis, autora i creativa van decidir continuar endavant amb una nova proposta: 20 Relatos del Fin del Mundo, que es van publicar en castellà i en català.

La idea inicial era donar oportunitats a noves veus i “pinzells”, i al mateix temps ajudar a aquells que més ho necessiten. Amb aquest esperit, amb el desig que la creativitat i la cultura siguin el motor de canvi d’una societat que necessita més col·laboració i sinergia i menys competitivitat i lluites de poder, va ser amb el que es va posar en marxa ‘Sueños’ / ‘Somnis’.

Sueños-Sobrecubierta-Final-CAT-Sin_solapas

Després de ’20 Relatos del Fin del Mundo’ publiquen ‘Sueños’. Què hi trobarà el lector en aquest nova antologia?

Sobretot noves històries, molta imaginació i veus realment interessants dins el panorama literari actual. A més, compta amb unes il·lustracions precioses d’Isabel Hierro i una portada increïblement suggerent de Javi Araguz (tots dos escriptors i creatius).

A ‘20 Relatos del Fin del Mundo’ vam anar a buscar més veus conegudes amb el desig de donar a conèixer el projecte de Otros Mundos, mentre que amb ‘Sueños’ hem volgut aprofitar la visibilitat per donar a conèixer a nous autors (nous o poc coneguts).

A més, com amb totes les nostres publicacions (‘La Casa del Torreón II’, ‘20 Relatos del Fin del Mundo’, ‘La Casa del Torreón. Bilogía’ -només en ebook-, i ‘LoveFool’, comprant el llibre col·labores amb una bona causa, en aquesta ocasió ajudant a nens sense recursos.

La idea inicial era donar oportunitats a noves veus i “pinzells”, i al mateix temps ajudar a aquells que més ho necessiten.

Publiquen els llibres simultàniament en castellà i en català. Aquesta fórmula permet una difusió molt més àmplia. En aquest sentit, quina Valoració en fan de la recepció que ha tingut la publicació de ‘Sueños’ / ‘Somnis’

La repercussió ha estat menor que amb ‘20 Relatos del Fin del Mundo’ per dos motius: el primer, perquè no hem jugat amb tants autors reconeguts internacionalment, cosa que no roba qualitat a l’obra, però sí popularitat; el segon, que hem apostat per una publicació en línia, de manera que el llibre no es troba en llibreries i això fa que molta gent no s’atreveixi a comprar-lo. Tot i això, podem dir que hem superat les nostres expectatives i que hem fet la primera donació per ajudar a nens sense recursos, a Metges Sense Fronteres.

2

Ciència-ficció, fantàstic, terror… és la ‘marca de fàbrica’ de Otros Mundos?

Ens agrada oferir llibertat creativa, tant als autors com als il·lustradors i als lectors. Crec fermament que en la varietat està el gust i que no val la pena tancar portes per culpa de les etiquetes. L’important és la història i què ens transmet, què ens fa sentir, no de quin gènere és. Per aquest motiu trobem relats de ciència-ficció i fantasia, però també històrics, romàntics i de terror.

Els llibres de Otros Mundo s’han fet amb finalitat solidària. A qui i com s’ha destinat aquesta solidaritat?

Així com amb la resta de projectes de Otros Mundos part de la recaptació anava destinat a una ONG i l’altra part a nous projectes de Otros Mundos i a tallers i xerrades gratuïtes i low cost, amb ‘Sueños’ / ‘Somnis’ hem volgut destinar els beneficis íntegres a ajudar a nens sense recursos. Per aquest motiu vam decidir posar el llibre en venda online, per oferir una bona relació qualitat-preu sense haver d’utilitzar part del que es recapta en impremtes o distribució.

12711038_10153613168503138_2500383415526687480_o

Com valoren l’experiència del treball col·laboratiu?

És una de les coses que més m’emocionen de treballar en aquests projectes, la manera en què s’implica la gent, oferint idees, hores, mà d’obra i creativitat, sense esperar un “pagament”, només amb el desig d’ajudar i de crear alguna cosa que valgui la pena llegir.

Tot i això, és una llàstima dir que mai hem aconseguit el suport d’entitats o persones que ens permetin seguir endavant, ja que tot projecte, almenys en el món actual, precisa finançament.

Tenen algun nou projecte en perspectiva?

Per ara cap.

En principi, Otros Mundos havia tancat les portes. La major part del pes el porto jo, i amb un nen en camí no em podia permetre dedicar les hores que abans invertia, ni finançar els projectes, com vaig fer amb ‘20 Relatos del Fin del Mundo’.

Va ser per la insistència d’un amic, que tenia moltes ganes de posar en marxa un projecte amb la temàtica dels somnis; els ànims de l’equip de Otros Mundos, que desitjaven crear un nou llibre; i la idea d’ajudar els nens que tant ho necessiten, que vaig decidir tornar a engreixar el mecanisme.

Sense finançament extern i noves col·laboracions no crec que puguem seguir endavant amb Otros Mundos, però ha estat increïble tot el que hem aconseguit i estic molt orgullosa dels llibres publicats i els somnis aconseguits.

PERFIL

Isabel del Río (Barcelona, 1983), escriptora, lectora, correctora i agitadora cultural. Llicenciada en Filosofia per la UAB. Ha publicat en castellà i català; novel·la juvenil, terror, ficció, assaig, eròtica i thriller; es mou entre el relat i la novel·la. La seva última obra publicada, ‘La vident de la Lluna Plena’, és un thriller inspiracional ple de màgia i secrets, ambientat en una Barcelona que cavalca entre temps, ha estat publicada per Kailas (2016) i per Columna (2015). És fundadora i editora de l’editorial solidària sense ànim de lucre Otros Mundos, que dóna tots els seus beneficis a causes benèfiques. Treballa com a freelance per a editorials, agències i autors; col·labora amb mitjans escrits, com la revista Integral; i fomenta la creativitat i la lectura amb activitats a llibreries, biblioteques i centres escolars. A més, té un bloc on penja ressenyes literàries i entrevistes a professionals del sector.

http://www.laodiseadelcuentista.blogspot.com

https://www.facebook.com/isabel.delrio.587

@IsabelDlRio

Fotos: Cedides.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to Top ↑