Saber | Reportatge

El 64 Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià s’embolcalla amb la bandera del glamur

Ethan Hawke a 'Los siete magníficos'.

Joan Millaret Valls >> Ethan Hawke rebrà un dels Premis Donostia del 64è Festival de Sant Sebastià el diumenge 17 de setembre en una gala al cinema Kursaal per commemorar els seus trenta anys de carrera. Després es projectarà el remake de “Los siete magníficos” –film fora de competició – d’Antoine Fuqua, on el  cèlebre actor participa acompanyat de Denzel Washington, Chris Pratt, Vincent D’Onofrio, Byung-Hun Lee, Peter Sarsgaard o Haley Bennett.

L’altre Premi Donostia serà per a la famosa actriu nord-americana Sigourney Weaver, que acudirà a Sant Sebastià per a recollir aquest guardó honorífic el 21 de setembre. Durant la gala es podrà veure el darrer treball del català Juan Antonio Bayona “Un monstruo viene a verme”. El director de “El orfanato”(2007) oLo imposible” (2012), ha rodat de nou als Estats Units un film fantàstic adaptat de la novel·la homònima de Patrick Ness, protagonitzada precisament per l’actriu homenatjada, al costat de Felicity Jones, Lewis MacDougall i Liam Neeson.

Competició  renyida

“La doctora Brest/La fille de Brest” de l’actriu i cineasta Emmanuelle Bercot, adaptació del llibre “Mediator 150mg” d’Irène Frachon, serà la pel·lícula encarregada d’inaugurar un Festival que arrenca aquest divendres dia 16 i acabarà les seves projeccions el proper dissabte 24  de setembre. El film de la cineasta Bercot obra també una concorreguda Secció Oficial que combinarà cineastes debutants en una alta proporció així com cineastes reputats.

Un dels films prometedors de la secció és “El hombre de las mil caras” d’Alberto Rodríguez, inspirat en el llibre de Manuel Cerdán “Paesa, el espía de las mil caras”. Es tracta d’un thriller ambientat als anys 90 al voltant de la figura de l’agent secret Francisco Paesa, involucrat en la fuga i posterior entrega del corrupte cap de la Guardia Civil, Luis Roldán. El film té un repartiment encapçalat per Eduard Fernández, Jose Coronado, Marta Etura i Carlos Santos.

“El hombre de las mil caras” d’Alberto Rodríguez.

Entre altres cares familiars que competiran hi trobem el reconegut cineasta xinès Feng Xiaogang amb “I am not Madame Bovary”, protagonitzada per la popular actriu Fan Bingbing; del sud-coreà Hong Sang-soo amb “Lo tuyo y yo/Your self and Yours”, una nova història sobre les relacions de parella en clau romàntica; o el cineasta islandès Baltasar Kormakur amb “The Otah” sobre un cirurgià que s’enfronta a un greu dilema quan el xicot de la seva filla Anna, un traficant de drogues, l’empeny a prendre arriscades decisions.

Un dels directors debutants que aixecarà més expectació segur que serà el popular actor i ara cineasta Ewan McGregor, que concursa amb “Pastoral americana/Americana Pastoral”, un thriller nord-americà que ell mateix protagonitza al  costat de Jennifer Connelly i Dakota Fanning.

L’argentí Emiliano Torres debutarà amb la coproducció francesa “El capataz” en què s’aborda el conflicte entre un capatàs acomiadat de la feina i el que serà el seu substitut, un obrer més jove. Un altre director que s’estrena en el llargmetratge és el documentalista polonès, que es passa a la ficció amb “Plac Zabaw/Playground” per endinsar-se  en una petita ciutat el darrer dia d’escola enmig d’un ambient enrarit, ja que diversos crims han estat comesos per uns adolescents.

El jurat d’aquesta Secció Oficial encarregat d’atorgar la Conxa d’Or estarà presidit pel cineasta danès Bille August i estarà secundat per la directora argentina Anahí Berneri, la productora espanyola Esther García, el realitzador xinès Jia Zhang-ke , la dissenyadora de vestuari alemanya Bina Daigeler o el director de fotografia nord-americà Matthew Libatique.

Tresors al descobert

La secció Perles del festival basc s’erigeix en uns dels reclams més cobejats pels bons aficionats al cinema, ja que ofereix un ampli catàleg corresponent als  films més lloats de l’any, un reconeixement corroborat gràcies a diversos premis obtinguts en festivals de cinema de primer ordre com Cannes, Venècia o Berlin.

Entres aquestes Perles ocupa un lloc privilegiat “Yo, Daniel Blake” del britànic Ken Loach, film triomfador al passat festival de Cannes 2016. Un nou film de caire social  punyent que no dissimula ni emmascara el dramatisme de la pobresa en les ciutats europees dels nostres dies.

Convé destacar el cinquè llargmetratge de la jove i reconeguda directora francesa Mia Hansen-Løve –“Eden” o “Un amor de joventut”– que a “El porvenir/L’avenir” narra la història d’una madura professora de filosofia,  Nathalie (Isabelle Huppert), forçada a assumir nous reptes per mirar d’intentar cercar la felicitat.

També concorre en aquesta secció “Neruda”, la sisena pel·lícula del prestigiós cineasta xilè Pablo Larraín –”NO” o “El club”–-, en què s’ofereix un singular i atípic retrat biogràfic del poeta Pablo Neruda. La pel·lícula està protagonitzada per Gael García Bernal, Luis Gnecco, Mercedes Morán i Pablo Derqui, més la col·laboració d’Emilio Gutiérrez Caba.

toni erdman

“Toni Erdmann” de Maren Ada.

Una de les cintes més esperades serà sense dubte “Toni Erdmann”de l’alemanya Maren Ada, especialment després de ser reconeguda amb el Gran Premi de la Crítica Internacional (FIPRESCI) a la Millor Pel·lícula de 2016, motiu pel qual la cineasta rebrà aquest guardó durant la mateixa cerimònia inaugural. Es tracta d’un dels grans films de l’any que ens va commocionar i commoure a tots els que la vàrem poder veure al Festival de Cannes i que, malauradament, no va obtenir els premis importants que es mereixia.

Secció d’estrena

A les seccions habituals que arrodoneixen el certamen donostiarra, com Nous Directors, Horitzons Llatins, Zinemira –dedicada al cinema basc– o Savage Cinema, enguany cal sumar-hi una secció de nova fornada, Zabaltegi-Tabakalera. Una secció paral·lela d’altura i ben apetitosa que aplegarà noms de referència del cinema d’autor.

Així “Las películas de mi vida, por Bertrand Tavernier”, film sobre les millors pel·lícules de la història del cinema de la mà del cineasta Bertrand Tavernier, tindrà el privilegi d’inaugurar el primer Zabaltegi-Tabakalera de caràcter competitiu dins d’aquesta 64ª edició del Festival Internacional de Cine de San Sebastián 2016.

null

“Las películas de mi vida, por Bertrand Tavernier”.

Després de passar pel Festival de Berlín, “Historia de una pasión”, del britànic Terence Davies sobre la poetessa nord-americana Emily Dickinson, es projectarà a Sant Sebastià amb un repartiment que aplega Cynthia Nixon, Jennifer Ehle, Duncan Duff i Keith Carradine.

Altres noms d’enveja són el nord-americà Jim Jarmusch, que portarà el documental “Gimme Danger” sobre el grup maleït dels setanta The Stooges, grup unit a la gènesis d’Iggy Pop. I una altre icona musical dels nostres temps com Frank Zappa serà el protagonista del documental “Eatthatquastion: Frank Zappa in his Own Words”, de Thorsten Schüte.

En la seva primera edició competitiva, Zabaltegi-Tabakalera comptarà amb un jurat compost per la realitzadora espanyola Virginia García del Pino com a presidenta o el cineasta uruguaià Federico Veiroj.

Cloenda

El certamen donostiarra s’acomiadarà amb “L’Odyssée” del francès Jérôme Salle, un film fora de competició, sobre la vida del famós oceanògraf Jacques Cousteau, i amb un repartiment conformat per Lambert Wilson en el paper de Costeau, Pierre Niney en el paper del seu fill i Audrey Tautou com la seva dona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to Top ↑