Ser | Tribuna

Una associació que ajuda als afectats pel Trastorn Obsessiu Compulsiu

TOC 2.0 >> L’Associació de Familiars i Afectats pel Trastorn Obsessiu Compulsiu TOC 2.0 és l’única entitat de les seves característiques a Catalunya, i està integrada per especialistes, familiars i afectats pel TOC, amb l’objectiu de donar-hi suport i respostes.

Es tracta d’una entitat sense ànim de lucre, amb seu a Barcelona, que sorgeix de la iniciativa conjunta d’un grup de professionals de la salut, familiars i afectats del Trastorn Obsessiu Compulsiu (TOC) i Trastorn de Personalitat Obsessiva Compulsiva (TPOC), amb la finalitat d’ajudar i millorar la situació de les persones que pateixen aquestes patologies, poc conegudes i compreses, encara a dia d’avui.

L’Associació busca donar resposta als afectats, en termes d’informació i orientació, independentment de si la persona o el familiar ha estat, o no, diagnosticat.

A més, TOC 2.0 se suma als recursos ja existents per a millorar les expectatives dels afectats, crear consciència social d’aquesta malaltia tan complexa i donar suport a tots aquells que la pateixen i que acompanyen dia a dia als pacients i als seus familiars.

15349580_1843379505885664_8245986980242262714_n

Jordi Somalo Cervantes presentant l’entitat a Radio Nacional de España (RNE).

El TOC és una malaltia mental que afecta aproximadament el 3% de la població (un de cada 50 adults i un de cada 100 nens). Es caracteritza per la presència de pensaments, imatges o impulsos recurrents i persistents que són intrusos o inapropiats i que es viuen amb ansietat o malestar.

Amb l’objectiu de disminuir l’ansietat que generen aquests pensaments, la persona fa un seguit d’accions anomenades rituals, que poden ser mentals o conductuals.

El TOC és un trastorn de personalitat que es caracteritza per un patró general de preocupació per l’ordre, perfeccionisme, control mental, rigidesa en les idees i dificultat pel canvi.

Una imatge de la Junta directiva de l’entitat.

Els fronts d’actuació de l’Associació TOC 2.0, principalment, són els següents:

– La informació i l’assessorament a les persones que pateixen TOC, així com el seu entorn més proper, sobre les característiques d’aquesta patologia i les opcions de tractament.

– Sensibilització i difusió sobre el TOC a l’opinió pública general, amb l’objectiu de promoure l’acceptació, una vegada la persona ha estat diagnosticada. A través d’això, l’Associació també persegueix eliminar prejudicis i estereotips en relació a aquells que pateixen el TOC.

– Col·laboració amb les entitats públiques i/o privades que són referents, tant en l’àmbit assistencial com en el d’investigació del TOC.

– Organització d’entrevistes amb orientació terapèutica, sessions psicoeducatives gratuïtes i tallers.

La quota  de soci de l’Associació és d’un euro al mes (12 euros anuals) i la Junta directiva està integrada per Blanca Bueno Julià-Capmany (Presidenta), Cristina Morales Gómez (Secretaria), Teresa del Hoyo Calduch (Tresorera), Dr. José Ángel Bueno (Vocal), Dr. M. Mas-Bagà Blanc (Vocal) i Jordi Somalo Cervantes (Vocal).

Més informació a:

jordi@toc20.org

info@toc20.org

Fotografies de l’entitat cedides per l’Associació TOC 2.0.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to Top ↑