Els films essencials | Fer
Blood in the mobile / Sang al Mòbil (Frank Piasecki Poulsen)
Josep Oriol Jorba >>
Nota preliminar
Es tracta d’un documental que mostra la connexió entre l’explotació d’un mineral, el coltan (columbita, tantalita), els nostres mòbils i la guerra a la República Democràtica del Congo (l’ex Zaire). Àdhuc presenta com davant el valor del coltan la vida dels congolesos no val res.
Fitxa tècnico-artística
Direcció i guió: Frank Piasecki Poulsen.
Productor: Ole Torubjerg.
Companyia productora: Kocern TV and Film in co-production with Chilli Film and Gebrneder Beetz Filproduktion.
Duració: 82 minuts.
País: Dinamarca.
Any de la realització: 2010.
Sinopsi
‘Sang al mòbil’ esdevé un film documental de denúncia i alhora de reflexió vers la responsabilitat que recau sobre nosaltres pel fet de participar, en tant que formar-ne part, de la cadena que vincula les mines de coltan amb el producte final, és a dir, la telefonia mòbil. A més desemmascara la hipocresia que envolta a les grans corporacions, Nokia en concret, al presentar al món una falsa Responsabilitat Social Corporativa.
Frank P. Poulsen, director i protagonista del film, posa en evidència les actuacions irresponsables de la multinacional finlandesa, Nokia, a la que acusa de finançar de manera indirecte la guerra civil a la R.D. del Congo i d’estar involucrada en l’explotació il·legal del mineral utilitzat en la indústria electrònica per a la fabricació de condensadors per a mòbils i altres aparells electrònics.
El rodatge va ser polèmic, plegat d’inconvenients i amenaces fins al punt que el propi Poulsen va estar en perill de mort. Gràcies al seu intrèpid valor se’ns mostra, per una banda, a la població menyspreablement explotada i, per l’altra, les conseqüències sobre el conjunt dels habitants: atacs, violacions, desplaçaments i mort, efectes d’un combat finançat i potenciat per les grans corporacions amb la col·laboració dels senyors de la guerra autòctons.
Apèndix
Diamants, or, cobalt, coure i coltan, entre altres recursos naturals, fan de la RDC un dels països potencialment més ric de l’Àfrica. Però la seva història continua essent la d’un flagrant i continu saqueig. Els principals focus de violència es localitzen a les regions d’Ituri i Kivu a l’est del país, on diversos grups armats es disputen el control d’aquesta abundant riquesa mineral. Es valora que el 80% dels jaciments de coltan del món es troben precisament a la RDC. El guany de l’infame explotació de les mines es calcula en bilions de dòlars a l’any. Els beneficiaris d’aquest mecanisme de saqueig són, a priori, les autoritats governamentals i les milícies i, a posteriori, de manera exponencial, les empreses multinacionals, així com els intermediaris que participen en el procés d’extracció i exportació del recurs mineral.