Saber | Tribuna

Els Quaderns de la Font del Cargol tornen a les llibreries

Redacció >> L’editorial que va donar a conèixer els escriptors del Maresme als anys 80 inicia una segona etapa més de trenta anys després de tancar. Aplegats a l’espai de creació i pensament Can Vallerià (Premià de Dalt – el Maresme), antics membres del col·lectiu que el va crear recuperen el segell amb la mateixa filosofia: promoure autors de la comarca.

Una de les facetes d’en Valerià Pujol, el millor escriptor contemporani que va donar la comarca, va ser la d’animar i promoure la jove creació literària al Maresme. Per això, a finals dels anys setanta, va impulsar el Grup de Lletres del Taller Obert d’Expressió, editor de la revista La Font del Cargol, que un any després (1979) es va convertir en la col·lecció Quaderns de la Font del Cargol. Entre 1979 i 1984 el grup va editar vint-i-cinc llibres, principalment d’autors de la comarca, i va obtenir notorietat en el panorama literari català.

Ara, membres del grup ha decidit refundar el segell a recer de Can Vallerià, art, comunicació i territori, la plataforma d’activitats culturals que empeny la família d’en Valerià Pujol des de fa més d’un any. Així, els Quaderns de la Font del Cargol tornaran aviat a les llibreries. De moment ja estan disponibles els dos primers llibres de la col·lecció digital, una oferta totalment diferenciada del paper.

01 poetes minims qfc

Editors comarcals

La segona etapa dels Quaderns de la Font del Cargol s’iniciarà amb un recull i un assaig antològic dels vint-i-cinc títols i autors de la primera etapa. L’estudi i tria ha estat elaborat pel periodista i escriptor Albert Calls. El treball va obtenir una ajuda a la creació de la Institució de les Lletres Catalanes. A la portada d’aquest primer volum s’hi reproduirà una obra de Joan-Pere Viladecans que l’autor ja va cedir al Grup de Lletres l’any 1978 per il·lustrar el cartell de les Primeres Jornades Poètiques del Maresme. L’artista ha volgut contribuir així al renaixement del segell.

Com en l’etapa anterior, els Quaderns editaran majoritàriament autors de la comarca, a raó de tres del Maresme per cada autor de la resta dels Països Catalans. Els Quaderns de la Font del Cargol són un segell maresmenc que vol projectar el territori arreu del domini de la llengua i cultura catalanes. Els nous Quaderns són un projecte local amb vocació global.

12809675_10153512996383741_2911832948773207404_nParal·lelament Quaderns de la Font del Cargol posa en marxa una col·lecció de llibres digitals anomenada Llibres mínims. Són títols que, pel format o per pertànyer a gèneres difícils de classificar, tindran una major i més fàcil projecció i difusió en suport digital.

S’editaran en format PDF per qui se’ls vulgui descarregar i imprimir, i en format e-pub per qui se’ls vulgui llegir en e-reader o tauleta. Les portades estaran il·lustrades amb obres originals de l’artista premianenca Madola. La característica principal dels llibres mínims és la gratuïtat. La descàrrega serà lliure, i els drets de reproducció no estaran sotmesos a copyright.

Els dos primers títols, ja disponibles al Facebook de can Vallerià són una antologia dels poetes del Maresme que van participar l’agost passat al recital Poetes sota la lluna, i la novel·la breu Pols a les sabates, de Rafael Vallbona.

La subscripció, garantia de continuïtat lectora

La millor fórmula per gaudir de la col·lecció de llibres de la Font del Cargol i, a la vegada, rebre puntualment i en primícia els Llibres mínims (digitals) és la subscripció. Aquesta forma és la que acosta més els editors als lectors que busquen obtenir. És un exercici de confiança mútua (tu et compromets a comprar els meus llibres i jo a editar-los) que ja va funcionar entre 1979 i 1984 i que els impulsors estan convençuts que ara també.

A través d’una transferència bancària el subscriptor només paga el llibre un cop l’ha rebut a casa, i a preu reduït. Per subscriure-us als Quaderns de la Font del Cargol dirigiu-vos a info@fontdelcargol.cat, i rebreu la butlleta que heu d’omplir.

Si esteu interessats ens els Llibres mínims, podeu descarregar-vos-els al Facebook de can Vallerià: www.facebook.com/can.valleria.

12821341_10153512996233741_8141391454325714278_n

Poesia entre les pruneres florides

La festa del Hanami és una gran festa popular i cultural japonesa que celebra la florida dels fruiters a la primavera. El proper 17 d’abril es farà la primera Festa del Hanami a Can Vallerià, de Premià de Dalt. Consistirà en un recital de poesia catalana actual a càrrec de Carles Duarte, Anna Garcia Garay, Carles Mirabete i Clara Mir, guanyadora del premi Marià Manent 2015. Aquest recital significa la continuïtat a Poetes sota la lluna, que el passat agost va aplegar a cinc autors de la comarca i que va ser un notable èxit. L’entrada és gratuïta. L’acte tindrà lloc el diumenge dia 17 d’abril a les 12.30h.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to Top ↑