Fer | Secció Bertolt Brecht
Entrevista a Núria Dòria, llibretera a Dòria Llibres
“Una societat sense llibres i que no llegeix no té futur”
Albert Calls>>Núria Dòria va començar a treballar al món del llibre de ben petita, primer ajudant a casa (el seu pare va ser el fundador de l’editorial La Galera), fent-hi alguna feineta; i des de l’any 1980 que treballa professionalment en llibreries. Primer va estar 10 anys a l’Abacus i el 1990 va passar a ser la responsable de la llibreria Proa, al carrer Diputació de Barcelona, propietat d’Enciclopèdia Catalana. Hi va treballar gairebé 15 anys. Després del seu desembarcament a Mataró el 2012, al carrer d’En Pujol, ara han ampliat la llibreria al carrer Argentona, convertint-la en un ampli centre cultural (més espai, més llibres, més activitats) i comptant, per a fer-ho, amb la implicació de nombroses persones de la ciutat.
Quan va fundar-se Dòria Llibres?
El 2004 amb en Rafa (el meu marit) decidim anar a viure a la Garrotxa on hi teníem una casa. Allà vàrem muntar, l’abril del 2005, a Olot, la primera Dòria Llibres, una llibreria petita però amb un fons molt triat i combinant llibre nou, vell i descatalogat.
Tot el que estigui relacionat amb la cultura tindrà un lloc a Dòria llibres. Tot això no es podria portar a terme sense el recolzament dels nostres associats.
Com decideixen venir a Mataró?
Al juny del 2012 decidim marxar d’Olot i venir a viure al Maresme, i busquem un local per traslladar la llibreria a Mataró. Necessitàvem el mar i la proximitat amb Barcelona. La crisi que havia arribat, també, al món del llibre, ens va fer moure, física i conceptualment. Teníem la idea de fer una llibreria molt més activa i a Mataró això ens era possible.
Quin balanç fa del primer període de Dòria Llibres a Mataró?
El balanç és molt bo, durant dos anys i mig hem organitzat moltíssimes coses, 123 actes, entre presentacions, vermuts literaris, i un festival nocturn interdisciplinar, per on han passat més de 4.200 persones entre tot plegat. Hem conegut molta gent, hem recomanat molts llibres, hem tingut la gran sort de trobar vells amics, fer-ne de nous; trobar, també, molts i grans lectors, i molta gent amb la qual hem intercanviat passions lectores i culturals.
Ara han decidit fer créixer el projecte amb el suport de molta més gent. Com ha anat? Qui integra actualment Dòria Llibres?
El mes de març passat, amb dos bons amics ens plantejàvem la manera d’eixamplar la llibreria, no només en metres quadrats, volíem un espai cultural que girés a l’entorn de la llibreria, i vam tenir la idea de compartir-ho amb clients i amics que estiguessin disposats a col·laborar amb nosaltres de diverses maneres.
Hem creat una nova societat amb 55 socis que han confiat en nosaltres, en la nostra manera de treballar i d’entendre un espai cultural on tot sigui possible. Això ens ha permès esdevenir una comunitat humana fantàstica, amb gent amb un gran interès per la cultura en general, amb professionals que vénen de tots els àmbits i on hi ha, sobretot, moltíssima il·lusió i ganes de fer moltes coses a Mataró i per a Mataró i comarca.
El nou local en el qual es troben es planteja com un centre cultural, però. Quin tipus d’activitats faran, a més de presentacions de llibres?
A Dòria llibres hi hauran presentacions de llibres, vermuts literaris, xerrades informatives, clubs de lectura, homenatges literaris, festivals, tastets teatrals i musicals, i un espai dedicat a l’art. Tot el que estigui relacionat amb la cultura tindrà un lloc a Dòria llibres. Tot això no es podria portar a terme sense el recolzament dels nostres associats.
Quin tipus de llibres es poden trobar a Dòria Llibres? Davant l’allau de novetats cal fer una selecció?
La llibreria ha canviat d’ubicació, ara som al carrer Argentona, 24, en un local més gran i espaiós, i això ens ha permès ampliar no només l’espai, sinó també el fons editorial que oferim; i a la vegada hem ampliat temàtiques que al carrer Pujol ens era impossible de tenir, com nutrició i salut, psicologia, creixement personal, guies de viatge i muntanya, narrativa fantàstica, ciència ficció… i ampliar molt més el fons de seccions que l’espai limitat de l’antic local no ens permetia: literatura juvenil i infantil, narrativa, història o filosofia.
Som molt conscients, però, que davant la quantitat de llibres que es publiquen, hem d’oferir un fons coherent i amb criteri, per això seleccionem i triem molt les novetats que ens arriben. A la vegada tenim molta cura en el fons literari que oferim, creiem en els clàssics, i defensem aferrissadament la necessitat de tenir accés als llibres més importants de la història de la literatura. Per a nosaltres és molt important que el catàleg que oferim sigui a la vegada un repàs a la història de la literatura universal i una porta d’entrada de la bona literatura que es fa actualment.
Per a nosaltres és molt important que el catàleg que oferim sigui a la vegada un repàs a la història de la literatura universal i una porta d’entrada de la bona literatura que es fa actualment.
Quines són les característiques que ha de tenir el llibreter del segle XXI?
El llibreter que jo conec és una persona amb una capacitat de feina múltiple; en el nostre cas, hem de fer de tot, atendre comercials, revisar albarans i factures, estar al cas de les novetats, programar activitats, seguir i estar present a les xarxes socials… i sobretot, i el que més ens agrada, atendre als clients i recomanar lectures, i llegir molt!!!
Com s’incorporen les noves tecnologies al món de les llibreries?
A les xarxes socials hi som presents, tant com podem. Com et deia abans estem obligats a repartir les nostres hores de feina en un munt de tasques, però és una eina que ens permet ser visibles. Properament posarem en marxa la nostra pròpia pàgina web.
La societat és conscient que sense llibreries no anem enlloc? Cal de manera urgent alguna mena de protecció per a les llibreries?
Una societat sense llibres, una societat que no llegeix, no té futur. La lectura ens permet créixer, conèixer, viatjar, ser més crítics, més cultes i més tolerants, per tant és absolutament necessari que les llibreries tinguin aquesta protecció que comentes.
Tanmateix és possible tirar endavant projectes culturals importants basats en idees originals, clares i creatives, buscant la implicació de la societat civil. En un moment com el que estem vivint, Dòria llibres ha buscat aquesta implicació, amb la clara voluntat de crear un espai cultural important a Mataró.
Fotos: Josep Maria Ponce.
Entrevista publicada a: www.tribunamaresme.com