Fer | Tribuna

Fer bugada de l’ànima

LLIBRES

Crítica d’Anna Ruiz Mestres sobre el llibre Bavastells, de Marta Pérez Sierra.

Publicat per Walrus editorial i il·lustrat per Pitu Àlvarez.

La titella és present en totes les cultures i M. Pérez s’endinsarà en aquest imaginari per dir-nos del món real que ens envolta

Anna Ruiz Mestres>>En Faust Goethe s’inspirà en els titelles que va veure de petit. R. Llull el 1272 ja explicava que els Joglars moros contaven històries amb ninots de fusta anomenats bavastells. La sempiterna titella és present en totes les cultures i M. Pérez, com si hagués aprés d’Ensenhament de Joglar de R. Vidal de Besalú s’endinsarà en aquest imaginari per dir-nos del món real que ens envolta. He dit dir-nos perquè tots els relats tenen la força de l’oralitat: “Tenia tots els riures de les nenes i els nens. Tots/…totes les històries del món. Totes”. Cada titella li servirà per fer bugada de l’ànima enfrontant-nos amb temes duríssims com la gana -a casa sols teníem gana a les butxaques-, el desnonament, la postguerra, la solitud, la crisi, la vida a la presó… Tot això explicat amb gran força poètica. Cada conte té en la intensitat de la frase final la força aclaridora del darrer tercet d’un sonet. La riquesa de les metàfores palesen la poesia que corre per les venes de l’escriptora, sovint relacionades amb la neteja i amb el món de la llar femení: Si pogués endreçar la seva ment/espolsant-me la pena/les xafarderies al vent eixugant-se./…rentar-me la memòria amb una copa de vi/.

La riquesa de les metàfores palesen la poesia que corre per les venes de l’escriptora

L’obra, estructurada en 4 parts, ens introdueix al món dels putxinel·lis, dels contes o dels records de l’autora. Sempre és un titella que obre el contingut. Cal fixar-se però en l’omnipresència de la dona. Els relats més tendres i més crus estan marcats per la feminitat: l’avortament, la complicitat entre dones, la força terapèutica de fer safareig –Parles d’arreu, secrets de safareig-, la violència masclista, la solitud de la dona immigrant, les dones literàries com Lilith, les escriptores, el dolor de la mare davant els infants desapareguts i venuts del franquisme, les nenes i la pobresa infantil. Quanta habilitat per transmetre des del titella la inclement quotidianitat!

Marta Perez Sierra, la tercera per l’esquerra, a la presentació de ‘Bavastells’. Foto: Núria Claverol.

Alguns tenen tocs de costumisme, però sempre hi aflora la denúncia, el compromís de l’autora amb el passat i el present d’aquest país. D’altres tenen la llavor d’una novel·la policíaca com Bombó. Clou el llibre l’alegria de la infantesa passada, el delitós tresor de la memòria: els cromos, la botiga, els botiguers del barri…i el domini absolut i enginyós de l’imaginari realitat, que el conte contes necessita per fer les delícies del lector o de l’oïdor.

Publicat a El 3 de vuit.

FITXA DEL LLIBRE
Títol: Bavastells
Autor: Marta Pérez Sierra
Editorial: WalrusBooks, S.C.L.
Lloc i any d’edicio: Barcelona, 2014
Nombre de pàgines: 101

One Response to Fer bugada de l’ànima

  1. Pingback: Una ressenya de Bavastells a “Respostes” | Marta Pérez i Sierra

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to Top ↑