Saber | Secció Bertolt Brecht

J. Solé i Camardons: “El ‘Diccionari Essencial’ vol fer entrar Esteve Albert a les universitats catalanes”

Albert Calls>>Jordi Solé i Camardons (Oliana, 1959) és catedràtic d’institut de llengua catalana i literatura i ha treballat d’assessor LIC. Ha publicat 19 llibres, la majoria de temàtica sociolingüística, però també novel·les i assaigs sobre pedagogs i altres personatges interessant però poc coneguts. El 2010 va crear Voliana Edicions a Argentona, des d’on impulsa una intensa tasca editorial. Ha conclòs el ‘Diccionari Essencial Esteve Albert’, obra de 300 pàgines publicada per Voliana que ubica i resitua l’activista cultural vinculat al Maresme i els àmbits de coneixement que va desplegar.

portada_diccionari_esteve_albertQuina és la seva relació amb Esteve Albert?

Quan Albert vivia a Andorra, al passar per Oliana, -el poble de la meva família i on he nascut i viscut fins als 18 anys- Esteve Albert sovint hi parava, anava al cafè de cal Cafeter, del meu tiet, i allà parlava amb la gent més curiosa del poble, com el meu pare. Un dia el meu pare em va cridar i em va dir, hi ha un senyor que et vol donar una cosa. Era l’Esteve Albert i em va donar un butlletí d’Estat Català on es parlava de la vinguda de Francesc Macià a Oliana per fer-hi un míting, abans dels Fets de Prats de Molló, per preparar el poble català. Si no havíem parlat mai com és que Albert em va voler donar a mi aleshores un adolescent aquells papers? En aquell moment em vaig quedar mut i no ho vaig entendre, ara m’imagino que el meu pare li devia dir que m’interessava molt pels temes de Catalunya, que llegia la revista Canigó, etc. Albert ja tenia clar abans que jo mateix que seria un militant independentista tota la meva vida. Com ell.

Com neix la idea d’elaborar i publicar el ‘Diccionari essencial’?

Vaig començar a fer un treball sobre la relació d’Esteve Albert amb el Maresme i hi vaig incorporar un diccionari de termes complementari per ajudar a entendre el context albertià. Però ben aviat vaig decidir que el que faria seria un Diccionari Esteve Albert. Entre els objectius bàsics del llibre hi havia el de fer una publicació que pogués servir com a element per facilitar l’entrada del coneixement d’Albert a les universitats catalanes.

Quan de temps ha dedicat a elaborar l’obra i quantes entrades té el ‘Diccionari’?

Crec que la feina en relació al Diccionari s’inicia quan vinc a viure a Argentona el 2010 i el senyor Joan Pannon em fa a mans un original no publicat d’Albert, que jo mateix acabaria editant a Voliana Edicions amb el títol que vaig proposar jo mateix, La Memòria de l’Esteve Albert. Des d’aleshores no he parat de llegir llibres i articles d’Esteve Albert o relacionats amb la seva obra. Moltes dades les he anat recollint arreu de Catalunya durant l’any i mig de presentacions del llibre esmentat o quan vam editar també a Voliana Edicions Camins de poesia. No cal dir que els actes de l’Any del Centenari del Naixement d’Esteve Albert han estat una font d’informació de primera categoria. En la introducció del llibre dedico un llarg capítol d’agraïments a totes les persones del Maresme i d’arreu que m’han ajudat a obtenir les més de 30.000 notícies que calculo que conté el Diccionari, que té quatre-centes entrades i gairebé tres-centes referències bibliogràfiques.

Esteve Albert veu el Maresme com un lloc privilegiat, on la manera de ser dels catalans pot observar-se amb calma, serenor i profunditat.

La presència del Maresme al volum és important…

La presència del Maresme al Diccionari Essencial és molt important i encara em fa por haver-me deixat alguna dada o persona perquè com més miro i remiro més dades trobo. De moment, hi apareixen amb entrada pròpia més de 100 persones nascudes al Maresme i unes quantes més sense entrada pròpia però que apareixen a l’interior d’alguna entrada. És lògic que sigui així, perquè va néixer a Dosrius, va viure alguna anys a Mataró i al cap d’uns anys a Andorra va tornar al Maresme per dinamitzar la gent de Sant Vicenç de Montalt o de Vilassar de Dalt o de Mataró, entre altres poblacions, en la seva lluita per recuperar la memòria històrica catalana, l’autoestima dels catalans i fer possible una Catalunya culta i lliure.

El Maresme no és només el seu lloc de naixença, és on s’amarà del pensament i la dialèctica política i ideològica, on es va començar a formar i on retornà al cap dels anys. Albert veu aquest indret com un lloc privilegiat, on la manera de ser dels catalans pot observar-se amb calma, serenor i profunditat. La comarca del Maresme com un punt central de la nació catalana en construcció, a tocar de la capital, amb el motor genial de l’Empordà i el cordó umbilical històric del Pirineu. Vers un futur de pau, saviesa i llibertat.

El ‘Diccionari Esencial Esteve Albert’ no és una enciclopèdia, sinó d’un diccionari amb l’essència albertiana des del meu punt de vista subjectiu.

Què en destacaria, de la presència maresmenca d’Esteve Albert?

No goso destacar-ne res, m’estimo més que ho faci el lector i que em faci arribar també els seus comentaris i afegits per a una futura edició encara més completa. Vull deixar clar, però, que no es tracta d’una enciclopèdia, sinó d’un diccionari amb l’essència albertiana des del meu punt de vista subjectiu. És possible que algú no acabi d’entendre aquest aspecte de la meva proposta. Paciència.

I què hem d’aprendre de la figura d’Esteve Albert en aquests moments de canvi d’escenari polític en la relació Catalunya-Espanya?

Això ja ho deixava ben clar Hilari Raguer en el gran pròleg que ens va fer per a La Memòria de l’Esteve Albert: “L’Esteve Albert no era només un activista. Era també home de pensament i de doctrina… Era un home d’idees clares, lluminoses, plenament vàlides per al moment crucial que Catalunya està vivint mentre escric aquestes ratlles. Quina falta que ens fa!”. Això ho escrivia al 2013 i avui és més veritat que mai: quina enorme falta que ens fa en el camí cap a la independència!

Fotos: Cedides.

Publicat a  www.tribunamaresme.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to Top ↑