Saber | Reportatge
Monestir budista del Garraf, tradició i contemporaneïtat
L’esperit integrador i modern de la comunitat es fusiona amb la puresa d’una doctrina mil·lenària.
Sílvia Tarragó>>Sakya Tashi Ling és el nom del monestir budista, el primer de Catalunya, situat al Parc Natural del Garraf i vol dir Vall dels Bons Auguris Sakya. Va ser fundat l’any 1996 per Jamyang Tashi Dorje Rinpoché, mestre de meditació i filosofia amb una extensa trajectòria en el budisme tibetà.
El primer monestir budista a Catalunya fomenta el correcte aprenentatge i pràctica de la meditació per a monjos i laics immersos en la societat global del segle XXI.
Rinpoché va néixer a Barcelona el 1951 i, després d’anys d’estudi i pràctica de la meditació budista, va fundar el seu primer centre de meditació a Sabadell el 1988. Aquell va ser el primer pas d’un projecte que el va animar a establir el primer monestir budista a Catalunya amb l’objectiu de fomentar el correcte aprenentatge i pràctica de la meditació per a monjos i laics immersos en la societat global del segle XXI.
El1993 Rinpoché va obtenir la benedicció del Dalai Lama per tirar endavant el seu projecte que va anar madurant al llarg dels tres anys següents. Finalment, el 1996 el Monestir del Garraf va quedar constituït com el primer lloc sagrat de la comunitat amb totes les condicions necessàries per al correcte aprenentatge i pràctica de la meditació.
Els monjos es van establir dins del Palau Novella, una antiga casa d’indianes situada al bell mig Parc Natural del Garraf. Tant l’edifici com els jardins que l’envolten són oberts al públic i poden realitzar-se diverses activitats culturals com la visita guiada al Palau Novella, tallers de relaxació i “Conciencing” o conferències.
Els jardins compten amb dues estupes, monuments sagrats venerats pels budistes, que representen la “ment il·luminada” o “consciència desperta” de Buda
Els jardins del recinte compten amb dues estupes, monuments sagrats venerats pels budistes, que representen la “ment il·luminada” o “consciència desperta” de Buda. Una d’elles és del tipus nangyelma i l’altra és jangchub. L’estupa nangyelma està destinada a la salut i a la llarga vida, i va ser construïda l’any 2002 per encàrrec del fundador de la comunitat. Per la seva banda, l’estupa jangchub està destinada a la saviesa i comparteix el seu emplaçament amb un element arquitectònic d’estil gaudinià. La funció d’ambdós monuments és la de generar energia positiva al lloc on es troben per transmetre-la a les persones que s’hi acosten.
El Palau es va acabar de construir l’any 1890, en els terrenys on hi havia hagut l’antiga masia Plana Novella que havien estat comprats per l’indià Pere Domenech i Grau. Però sis anys després la casa va haver de sortir a subhasta pública, perquè el seu propietari es va arruïnar a causa de la fil·loxera.
L’edifici és eclèctic ja que barreja diferents estils arquitectònics. Molt a prop de la casa hi ha un llac romàntic amb una escultura, envoltat de cedres, pins i eucaliptus. A dins s’hi troba una exposició d’art i cultura tibetana que s’ensenya i es comenta durant la visita guiada que recorre els diferents ambients de la construcció. Mentre els visitants s’endinsen en les dependències del palau, el guia els mostra les col·leccions d’objectes sagrats i els explica alguns trets del budisme, així com de la història de la comunitat budista de Catalunya. Una perfecta simbiosi entre cultures i temps.
Trobareu més informació en aquest enllaç: www.monjesbudistas.org